Café Conversations in Slovenian

Potovanje z demenco: od dignoze do kakovostnega življenja, od začetne pomoči do kasnejših stadijev bolezni in popolne skrbi za osebo, ki ima demenco. (Dementia)

Facilitated by Terrie Leoleos (NSW)
Demenca ni sramota, je bolezen.

Pripravila : Danijela Hlis

Za več informacij : www.myagedcare.gov.au

Zdravo telo, zdravi možgani in duša, skrivnosti  dolgega & zdravega življenja v Avstraliji (delimo osebne zgodbe in izkušnje) (Wellness and Reablement)

Pravijo da je modrost **srce plus razum.** To je nekaj vecjega kot golo znanje.  

Kot del programov SPEAK MY LANGUAGE, sta danes v moji druzbi dva “mlada”upokojenca; mogoce ne ravno mlada po letih, a vsekakor po nacinu zivljenja in tudi zdravja. Imeti zdravo telo, mozgane in duso. To sta Tea iz Redcliffa v Brisbanu in  Danilo, iz Bray Parka v Brisbanu. DOBRODOSLA!

Oba cez 70 let, ZELO AKTIVNA, govorita o sebi in kaj je za oba ZDRAVO STARANJE oziroma zdravo ziveti na splosno. Spregovorita o tem, kako ju ples, druzba, delo na vrtu, kuhanje, druzenje z prijatelji in druzino, potovanja po svetu, mahjong, osreci in jima pomaga pri zdravem staranju. Sta tudi clana slovenskega kljuba. Ceprav sama se nista prijavljena pri MyAged care, to priporocata posebno tistim ki nimajo druzine in so oslabeli in osamljeni. P,ogovarjamo se tudi o vasicah za ostarele, o tem kaj pricakujemo na stara leta od svojih otrok, in kako pomembno je da le ti poznajo nase zelje, in da mi uredimo dokumente kot so TESTAMENT, POWER OF ATTORNEY, GUARDIANSHIP, ADVANCE CARE PLAN in podobno.

 

Oddajo pripravila : Danijela Hlis (NSW)

Za več informacij : www.myagedcare.gov.au